Prijëse

Simbolika personale në universe të pashëndetshme

Nga  | 

Silvi Bakiri

Nëse i bëj flokët e kuqe:

Era thotë: Më imiton mua.
Alba thotë: Është në konkurrencë me Malenën.
Miri thotë: E ka me Xhemin.
Endri thotë: Është problem i përsëritshëm dhe i përsëritur. Sepse këtë simbolikë dëshiron të ketë për ngjyrën e kuqe.

Prandaj, nuk mund të ketë “my way” në përcaktimin e një mendimi negativ, situate negative, sepse është paragjykim dhe si i tillë, është i gabuar.

“Sepse nuk ke besim te gratë. Sepse ke më shumë besim te burrat se sa te vajzat dhe gratë.” është fjali paragjykuese pozitive.

“Dido është këngëtare elegante.”
Nuk ka asgjë negative në këtë fjali!
Nëse mendohet se kjo fjali mund të jetë negative, apo aq më shumë: të përcaktohet ‘mendimi’ me të cilën e thua këtë fjali, është ekuacion që nuk ekziston!

“Nëse sadizmi është normë, mund edhe të shkosh në një burg special.”

Me këtë shprehje i referohem një situate në Shqipëri dhe një shqiptari.

Interpretime personale dhe detyrimisht, por jo qëllimisht të gabuara mund ta spostojnë në çdo vend tjetër dhe ta përshtasin për çdo person.

Për këtë arsye, ekziston komunikimi.

‘Komunikimi, të studiuarit dhe të folurit me baza më zhvendosin në unidealin që më takon.’ 🐾

Tri forma komunikimi të cilat nuk japin asnjë feedback:

(Cila është forma e komunikimit që jep feedback)

“Si e përcakton ti diçka në mënyrë definitive nëpërmjet simbolikave të tua personale?!” ✍🏻

vs

“Të përcaktosh diçka duke u nisur nga preferencat e tjetrit”

vs /

Komunikimi “i shkruar vs “i folur”

Gjatë komunikimit të shkruar:

Keqkuptimet, zhurmat gjatë komunikimit verbal & hakerat e internetit krijojnë një komunikim të shtrembëruar. (../.)

Komunikimi joverbal është komunikimi përballë, me ndihmën e gjesteve; pa fjalë.

Çdo komunikim tjetër, që pra nuk përfshihet vizualisht, nga të dy bashkëbiseduesit, nuk është komunikim.

“Mafia është heshtje.”

Për shembull:

Dikush përpiqet të më orientojë ne kahun e Promovimit me “heshtje”, ndërkaq në realitet më thotë të kundërtën.

Këtë mund ta konsiderojmë edhe abuzim psikologjik me “sjellje të mirë”.

“You are talented.
Your phone is very nice.
Drink more. Take your pills.”

___________________________________________

“Kanceri i Demokracisë’ që nuk dorëzohet”

1. Egotizmi për hir të vetes (Infantilizëm)
2. Kontrolli i tjetrit për ta ulur tjetrin, pa e marrë parasysh opinionin e tjetrit (Skizofreni politike)

Të dyja mund të përmblidhen me:

“Si mendon ta përcaktosh diçka në mënyrë definitive nëpërmjet simbolikave të tua personale?!”

Në këtë mënyrë paragjykimi mund të institucionalizohet, ndërsa deluzioni mund të kthehet në përcaktues, duke gatuar kështu vetëm politika të ulta dhe natyrisht të gabuara.

Lini një koment

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Shares