Frymëzime

Nga  | 

Sabiha Kasimati lindi në Edirne. Babai i saj përfundoi praktikën si doktor. Familja e Sabihasë u kthye në Korçë, frymëzuar edhe prej faktit se kish’ mbaruar Liceun Kombëtar. Kjo i dha famë. Një ndër shokët e saj të klasës ishte Enver Hoxha.

Duke u nisur prej Frengjishtes së kulluar dhe dijeve linguistike, ajo dha gjithashtu leksione në Institutin e Grave të Korçës. Pas kësaj, Kasimati studioi biologji. Rezultatet ekselente ndikuan që ajo të fitonte një scholarship për të studiuar jashtë vendit. Studioi në Torino, në Itali, ku arriti rezultate gjithashtu ekselente. U kthye në Shqipëri, ku filloi menjëherë punë në Institutin Shqiptar të Shkencave, duke refuzuar kështu një punë të rëndësishme në Torino. I kushtoi dhjetë vite, vetëm studimi i vendit nga pikëpamja ekonomike! Gjithashtu, ajo dhe të tjera si kjo, i injoruan normat sociale duke zgjedhur të jetonin vetëm në një shtëpi në Tiranë, por duke qenë pjesëmarrëse të rregullta të jetës intelektuale të vendit.

Ajo u akuzua se kishte planifikuar vendosjen e një bombe në Ambasadën Sovjetike.

Shoku i klasës, Enver Hoxha erdhi në krye të Partisë Komuniste. Ai ekzekutoi Kasimatin, dhe Selahudin Toton. / Wikipedia

Përkthyer

 

Lini një koment

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Shares