Prijëse

Lidershipi femëror dhe zgjidhjet klimaterike

Nga  | 

Dita e Tokës 2019 : 

Në tetor 2018, Paneli që diskutoi për ndryshimet klimaterike, njoftoi gjithashtu se ngrohja globale shkoi në 1.5 gradë Celcius, duke tejkaluar nivelet industriale gjatë 12 viteve. Nëse e tejkalon këtë temperaturë, bota do të pësojë rritje të numrit të katastrofave njerëzore, pasigurisë ushqimore, dhe varfërisë. Mbështetur në diskutimet e fundit, politikëbërësit, themeluesit dhe shkencëtarët që merren me klimën jemi në rrezik për të promovuar zgjidhje miopike të cilat dëmtojnë shtresat e grave të margjinalizuara. 

Gratë e zonave rurale si edhe ato indigjene, zënë 45-80 % të të gjithë industrisë ushqimore, duke kryesuar këtë industri. Duke mbështetur gratë nga komunitete të thella rurale dhe civilizime të largëta, mund të ndihmojmë edhe me zgjidhje për sa i takon problematikës së ngrohjes globale. 

Sheelu Francis, themeluese e Tamilnadu, është një lidere e cila ka kontribuar duke ndihmuar gratë indiane, për 25 vjet. Sheelu dhe koleget e saj kanë ndihmuar në rritjen e pronësisë femërore të tokave dhe të pronave të palujtshme. Duke menduar edhe për sigurinë ushqimore dhe ndryshimet klimaterike. Women’s Collective ka si funksion të ruajë resurset natyrale. Edhe duke u kujdesur për to gjatë rritjes. Kjo organizatë operon më shumë në Indinë rurale, me networkun përkatës, kapacitetin e fermës dhe aftësitë menaxhuese të komunitetit, të cilat mund të ndihmojnë edhe për sigurinë ushqimore.  

Bota nuk mund të njohë dhe të bëjë ndryshimet e duhura pa fuqinë femërore. 

Ne duhet ta festojmë çdo ditë Sheelu Francis dhe Women’s Collective në 25 vjet, duke luftuar njëkohësisht edhe për të drejtat e grave. / përkthyer

Lini një koment

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Shares