Pyetje-Përgjigje

Si e përballojmë “shtrenjtësinë”?!

Nga  | 

Si e përballojnë vajzat dhe gratë shqiptare këtë treg të shtrenjtë, punësimi dhe mospunësimi, mundësish të tkurrura, qëndrimesh kapadai për zgjidhjet e tyre, përkatësisht. Dhe këtu po flasim për një treg të rinjsh e të rejash e jo për një markato qejfi.

Sipas një përzgjedhje kazuale në rrjetet sociale më rezulton se mundësitë lëvizin në mënyrë jopërpjestimore me talentet. Mundësitë sipas zgjidhjeve ose  mundësitë sipas strukturave të moralit, i cili mund të jetë

personal

fetar

familjar

mbretëror

por, referuar vitit në të cilin jetojmë, kjo strukturë, duhet të jetë mjaftueshëm fleksibël, nëse nuk po diskutojmë për vendet të cilat kanë ende probleme me regjime policore, policeske ose diktatorship- e, dhe që sipas një PSIKE po ashtu të tkurrur (e cila lulëzon midis shprehjes “mund të themi” dhe të shprehjes “mund të MENDOJMË”).

E parë nga lart, situata e frikur e shumë prej të rinjve nuk i përgjigjet as vitit dhe as një bote moderne, ku punêsimi duhet të jetë problem kafenesh.

Egla (25 vjeç)

“Sapo kam përfunduar studimet në Juridik dhe mungesa e cilësisë së tregut më ka bërë të ndihem overqualified. Kam aplikuar në kompaninë Headhunter dhe jam duke shpresuar për një përzgjedhje të vlefshme e që i korrespondon formimit tim.”

Ridi (34 vjeç)

“Më duhet të zgjedh midis shumë ofertave në tregun e punës në Tiranë. Mendoj se koha dhe niveli im i formimit ma lejojnë këtë luks..”

Eni (31 vjeç)

“Sapo kam përfunduar një Master Shkemcor në Psikologji Klinike. Në këtë fushë, është mjaft e vështirë të krojish një marrêdhënie biznesi, sepse kulturalisht, Shqipëria ka një qasje jotradicionale me psikologët. Gjithashtu, kur flasim për psikologjinë, flasim për një shkencë të hapur e mjaft të vështirë.”

Elona (35 vjeç)

“Unë kam përfunduar studimet në Fakultetin Mundësitë për të bërë karrierë në këtë fushë janë të pafundme. Sa strategjike duhet të jem në zgjedhjet e mia”?”

Në kushte të vakta punësimi dhe mundësish, Shqipëria dhe Kosova, me dëshirën për t’ju qasur ashtu siç duhet Bashkimit Europian (vendeve anëtare të NATO- s) si edhe një mendësisë së ditëve tona për sa i takon ngjyrave dhe botëkuptimeve të të rinjve, ka realizuar një kontekst të mirë. /

Lini një koment

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Shares