Lajmi i Ditës

Masat që duhen marrë për ndryshimet klimaterike

Nga  | 

🧤

Ndërsa bota shëron qytetarët e saj nga COVID-19, ne na duhet të kujdesemi për ndryshimet klimaterike për të parandaluar riskin afatgjatë në njerëz.

Përgjigjja ndaj këtij problemati pandemik tregon për veprimet që mund të ndërmarrim për të zgjidhur krizën e ndryshimeve


Kjo përfshin kthimin e resurseve njerëzore në prioritet, duke pasur parasysh perspektivat globale dhe ekspertët e


Pandemia COVID-19 ka marrë një përgjigje si asnjëherë në raste pandemish. Nga qeveria dhe biznesi si edhe prej roleve të tjera qeverisëse të angazhuara për t’iu përgjigjur krizës deri në riorganizimin e plotë të mënyrë se si punojmë, udhëtojmë dhe socializohemi, kemi gjetur transformime të cilat dukeshin të pamundura disa javë më parë. Kostot njerëzore të pandemisë janë të tmerrshme, ndërkaq përgjigjja është shoqëruar me kujdesin, vetëmohimin dhe lidhjet – për ndryshimet e duhura.

Ajo çka ndodh gjatë muajve në vijim mund të shkojë në dy drejtime të ndryshme.

Ekziston një rrezik që një krizë e menjëhershme dhe pasojat ekonomike të saj të qartësohen gjithnjë e më shumë, duke u vendosur në dispozicion të zgjidhjeve të vogla për të shmangur pasojat në terren. Kjo masë përfshin:

Standardet mjedisore, e të cilat përcaktojnë ecurinë e industrisë së rëndë, me fokus tek e ardhmja.

Por ekziston edhe një mundësi tjetër. Për të riformatuar ekonominë, ashtu siç duhet.  Sipas paralajmëreve të shkencëtarëve ne kemi edhe 10 vite të mbetura, për të shmangur ndryshimet klimaterike, duke bërë që klima të jetë e qëndrueshme. Dhe kjo është shumë e rëndësishme.

Ja pesë veprime që duhet të ndërmarrim:

  1. Ripërcakto riskun!

Ne e kemi të qartë riskun global e i cili do të burojë prej kësaj pandemie globale. Bill Gates deklaroi gjatë një Ted-Talk se ‘nëse diçka mund të vrasë mbi 10 milionë njerëz në dekadat e afërta, me siguri që po flasim për një virues infektues me vdekshmëri të lartë. Njësoj, mbetet edhe rreziku i ndryshimeve klimaterike. Por sistemi që mund të kundërpërgjigjet për këtë ka dështuar shpesh herë.

  1. Dëgjo perspektivat globale!

Duke u përgatitur për to, mund të ndryshojmë gjithçka.

  1. Beso ekspertët!

Ata që e kanë kuptuar pandeminë, kanë kuptuar edhe pasojat që mund t’i rëndojnë GDP. Duhet të dëgjojmë dhe kuptojmë edhe shkencëtarët e Klimës. Duke shmangur pasojat e një katastrofe globale. /World Economic Forum 

Lini një koment

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Shares