Psikologji

Shenjat dhe simptomat

Nga  | 

Shenjat dhe Simptomat

Simptomat e skizofrenisë përgjithësisht nisin midis moshës 16 dhe 30 vjeç.

Në raste të rralla, skizofrenia është e pranishme edhe te fëmijët.

Ekzistojnë tre kategori të skizofrenisë: pozitive, negative dhe konjitive.

Simptomat pozitive: Simptomat pozitive janë sjellje psikotike të cilat nuk manifestohen në njerëz të shëndetshëm. Njerëzit me simptoma pozitive mund të humbasin lidhjen me realitetin ose me disa aspekte të tij. Ata mund të shfaqin haluçinacione, deluzione, Thoughts disorders, lëvizje të çrregullta, si edhe simptoma negative si për shembull:

ndërprerje të zakoneve emocionale dhe sjelljes. Simptomat përfshijnë “flat effect”, shprehja e emocioneve nëpërmjet mimikës x, vēshtirësi në të folur dhe në ndjekjen e aktiviteteve në përditshmëri, probleme me “working memory”,


Shenja të tjera përfshijnë: 

Depresionin, mbylljen sociale

Dyshim, fshehje

Ndryshime në higjenën personale

Fshehje / Mungesë shprehje të emocioneve

Paaftësi për të shfaqur emocionet (qaj, qesh, buzëqesh)

Mungesë përqëndrimi/Insomnia

Lini një koment

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Shares