Op-ed

Pse projekti Ballkani i Bashkuar për Kroacinë

Nga  | 

• Nga Silvi Bakiri 

(Larje gabimesh në emër të Silvit!)

Sipas tyre, Shqipërisë i duhet një fokus ndërballkanik me qendër në zemër të Evropës. Kush është qendra e Evropës, nëse jo Parisi. Nuk kam dëgjuar për asnjë Evropë tjetër përpos. Evropa në Nisë, në Marsejë ose në Vjenë do të ishte një Evropë shumë e bukur nëse, të paktën, vendimet për pakte të mëdha nuk merren prej tutorësh politikë. Të kujdesesh për politikat e Ballkanit së pari, do të thotë të njohësh politikën qendrore evropiane dhe patjetër atë perëndimore.

Çfarë e pengon Shqipërinë të dalë nga kriminaliteti i pakteve me qendërzim në çështje lokale pa marrëveshje paqedashjeje midis Shqipërisë, Kosovës dhe Serbisë por me qëllime kriminale, të cilat nisin e përfundojnë në shkëmbime nderesh. A është kjo Shqipëria e madhe e së nesërmes, e ëndrrave të shumë shqiptarëve vendas dhe emigrantë të huaj? A është kjo klima që na bën të ndihemi më mirë, krahasimisht me ç’ka qenë Shqipëria në vitet e diktaturës, në periudhën e demokracisë dhe atë tranzitore? Nuk besoj.

Çfarë duan konkretisht shqiptarë e shqiptare prej stomakut të politikës beninje në Shqipëri tash që jemi në hyrje të viteve ‘post-demokratike. Nëse jo, një komunikim të saktë mes njëri-tjetrit? Komunikimi është ajo që shpesh, t’hujt e konsiderojnë si problematikën kryesore tonën. Dasmat janë problemi numër dy! Për analogji, situatat personale në kuadër strategjik duhet minimalisht të ruajnë një raport të përmbysur. Nuk ekziston një sistem kundër ose pro vetëm një individi, ashtu sikurse nuk mund të ekzistojë një sistem që përfton konkluzione algoritmike prej mendjes njerëzore. Ky sistem do të prodhonte vetëm holokaust.

Nisem këtu prej një rasti personal të një personi që vuan nga depresioni. “Sistemi aktual”, – do të thoshin ‘ekspertët’ e po të njejtit sistem, ka parametra të saktë për të konstatuar saktësisht një situatë suicidi. Duke analizuar edhe elementët që e kanë shkaktuar.  Në fakt, situata u shkaktua nga vetë unë me qëllim për të hedhur definitivisht poshtë këtë sistem. Matematikisht situata nuk mund të jetë aspak e vërtetë sepse unë G nuk kam asnjë problem të tillë. Sistemi është një standard i vjetër i Shoqërisë së Hapur e që kontrollon sutuatat ushtarake dhe eksperimentet e shkencëtarëve. Por paktet e shtrëngimit të duarve qëndrojnë, edhe pse me koston e rëndë të izolimit të shkencëtarëve. Heshtja në pakte të tilla nuk  është bashkëpunim. Por duhet të ngremë këtu pyetjen: Kush e do këtë bashkëpunim dhe pse. Pse ndodh ai: Për një arsye ligjore, për një arsye politike apo për një arsye personale. Cilat janë kostot personale në ajrin që shkëmbejmë (përgjatë këtij konteksti)

fake apo true

Nuk mund të zhdukim askënd dhe asgjë nëse jo për një arsye malinje. Nga fizika dimë se asgjë që zhduket nuk mund të rishfaqet nëse e kalon në një version, dhe jo në një fytyrë reale brenda rritjes profesionale të sejcilit. Kjo, prej aktorëve dhe aktoreve të mëdha.

P.s ‘

Someone like you ekziston vetëm në mendime për të krijuar sisteme dhe procese transformuese, duke vrarë thelbet.

Mikeve:Ke një theks grek e i cili më bën të kuptoj që vuani!

Lini një koment

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Shares